Hergé werd door de politiek-correcte meute bijna aan het kruis genageld voor racisme of belediging. In zijn verhaallijnen zit er ook een stuk geschiedenis, nl. de voormalige koloniën, dictaturen en politiek. Er werden behoorlijk wat aanpassingen in latere edities opgenomen.
April 2010: Mbutu Dieudonné, de Congolees die alle middelen inzet om “Kuifje in Congo” uit de rekken te laten halen wegens racisme, heeft geen financiële middelen om zijn rechtsgang te betalen. Hij heeft zijn advocaat niet betaald en loog daarenboven over zijn beroep: hij gaf zich uit voor boekhouder maar is al tien jaar werkloos, zo meldt zijn voormalige advocaat Jean-Claude Ndjakanyi, die hem niet meer vertegenwoordigt.
Mbutu riskeert ook vervolgd te worden omdat hij zich uitgaf voor boekhouder, wat hij niet is. Ten slotte eist Ndjakanyi nog steeds zijn honorarium van Mbutu. Als hij dat niet krijgt binnen de twee weken, dreigt de advocaat hem voor de rechter te slepen. (belga/odbs) HLN
Oktober 2012: De eisen van Mondondo en Cran (Conseil représentatif des associations noires) werden ontvankelijk, maar ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat Casterman en Moulinsart zich niet schuldig hadden gemaakt aan de wet van 1981 voor de bestraffing van bepaalde daden die ingegeven zijn door racisme en xenofobie.
Neerbuigend
In het album Kuifje in Congo, dat verscheen in 1931, is Kuifje neerbuigend naar ‘zwartjes’ in de toenmalige Belgische kolonie Congo. Zo laat hij zich dragen door de inwoners. De Brusselse tekenaar Hergé heeft enkele situaties later aangepast. Ook de titel werd aangepast naar Kuifje in Afrika. Volgens de Congolees bleef die nieuwe versie racistisch.
Het album zorgde al eerder voor ophef. Het Britse Centrum Tegen Racisme maakte zich ook al boos. Britse uitgevers besloten de strip toen te rangschikken onder de volwassenenafdeling, omdat het te schokkend zou zijn voor kinderen.
Kuifje in Afrika is het enige album van de Belgische stripreeks die niet in de VS is uitgebracht. Wereldwijd zijn ongeveer 200 miljoen exemplaren verkocht van 24 albums van de Brusselse reporter met de typerende kuif. (adha/kh) HLN
“Votre patrie: la Belgique”, dat hebben de zwarten blijkbaar goed onthouden, als ik zie hoeveel er wekelijks op bootjes arriveren in Malta, Lampedusa en Sicilië.