Thuis werken, geen files, geen tijdverlies, prima… of niet?
Vert.: Werknemers die van thuis uit werken worden alle vijf minuten gefotografeerd door een 24/24 video dienstverlening om zeker te zijn dat ze wel degelijk werken. De dienst neemt snel uitbreiding sinds de coronavirus uitbrak.
Geen futuristisch fabeltje, maar realiteit. Werkgevers geven niet graag de touwtjes uit handen. Als de technische mogelijkheid bestaat het personeel thuis te controleren, wat is daar mis mee? Als ze niets te verbergen hebben, is toch alles OK? Privésfeer? De uren die betaald worden behoren aan je baas, toch? Niks privésfeer. Tenzij in de slaap-, badkamer of wc. Maar dan moet je je eerst afmelden, quasi toestemming vragen, zoals vroeger in de klas, je vinger opsteken om te vragen of je even naar de wc mocht gaan. Alle gekheid op een stokje: het programma wordt wel degelijk gebruikt voor videoconferenties, waarbij het logisch lijkt deze op de harde schijf op te slaan én mits een kleine aanpassing de “conferentie” – met beeldmateriaal, al dan niet met film of regelmatigde foto’s – tijdens de officiële werkuren … of zelfs 24/24… te laten doorlopen.
Telkens we toegang geven tot onze computer, eender hoe, eender waar, voor eender welk doel, familiaal, sociaal, financieel, werkgerelateerd, geven we de sleutel van ons huis, van ons privé leven. De coronacrisis geeft onverwacht uitgebreide mogelijkheden aan een alles controlerende, (bij)sturende, leidende NWO. (…)
Dit is de reclame van Sneek, een spionprogramma uit 2016:
Lees ook:
Werner Vogels, de technisch directeur van Amazon, wil ziekenhuizen overtuigen om patiëntgegevens op te slaan bij de techreus – maar dat ligt gevoelig
… De vraag waar Vogels zo fel op reageerde? Of ziekenhuizen techbedrijven kunnen vertrouwen voor data-opslag als ze een basaal probleem als fake news niet eens kunnen tackelen. Want het volgende terrein waar Amazons clouddochter AWS zich op stort is zorg, een markt waar gigantische bedragen in omgaan. In de VS alleen al gaat het om 3.200 miljard euro en in Nederland bijvoorbeeld 100 miljard euro.
Amazon wil de gezondheidszorg veranderen, te beginnen met de opslag van patiëntgegevens. AWS kan dat veiliger, efficiënter en betrouwbaarder dan zorginstellingen, betoogt Vogels…
…Medische dossiers zijn voor cybercriminelen lucratievere handel dan creditcards, omdat er veel persoonlijke informatie in staat zoals burgerservicenummers, burgerlijke staat en geslacht. Daarmee is het makkelijker om identiteits- of zorgverzekeringsfraude te plegen.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes ontdekte dat een medisch dossier tot wel 1.000 dollar waard kan zijn op de zwarte markt…
Lees het volledige artikel bij Business Insider