Verschillende pausen hielden van de bergen en de wintersport: Johannes Paulus II was een enthousiaste skiër, Pius XI was tijdens zijn Milanese tijd als professor en bibliothecaris van de Ambrosiana een actieve bergbeklimmer – tijdens de oudejaarsnacht 1899 steeg hij zelfs begeleid door een klein groepje van de Napolitaanse Alpenvereniging naar de krater van de Vesuvius.
Het gevoel van een misviering in de bergen – men is daar immers dichtbij de hemel – is een relatief jong fenomeen. Eigenlijk botste het zondagse bergbeklimmen met de zondagsplicht – reden waarom in sommige berghutten tijdens de laat 19de en vroeg 20ste eeuw vieringsruimtes en kapelletjes opgericht werden.
Op de Petersberg in Flintsbach (Oberbayern) worden zelfs tijdens de winter bergmissen gehouden, nl. op de feestdagen van de H. Barbara, de H. Stephan en de H. Silvester (oudjaarsnacht). Maar vooral de zomer is dé tijd der bergmissen; alleen al tijdens de zomer 2018 in de bisdommen München en Freising ca. 400 bergmissen. De populairste zijn de missen op de Zugspitze, op de Wendelstein, op de Wallberg (Rottach-Egern) op de Predigtstuhl (…een bijzonder passende naam) (Bad Reichenhall) en in Sankt Bernhard a/d Spitzingsee.