Een moskee in Athene? Blijft een oud zeer. De Grieken zijn de Ottomaanse bezetting nog niet vergeten. Ook al leven er intussen opnieuw tienduizenden moslims in de Griekse hoofdstad. De president gaf officieel toelating voor de restauratie en heropening van de oude Fethiye-moskee als islamitisch gebedshuis, maar de inhuldiging laat op zich wachten. Een doorn in het oog van de Ottomaanse leider.
Tot hij kans zag druk uit te oefenen op de Griekse regering n.a.v. Tsipras’ bezoek aan Istanboel, die van de gelegenheid gebruik maakte een kijkje te nemen bij de Haghia Sophia en het Grieks-Orthodoxe Halki seminarie op Heubeli eiland, nabij Istanboel. Hij benadrukte de vriendschap tussen beide landen en uitte daarbij de hoop dat het seminarie, de opleidingsschool voor jonge priesters, binnenkort zijn deuren weer zou openen. N.a.v. de spanningen tussen Turkije en Griekenland omwille van het Cyprus-conflict werd het verplicht te sluiten in 1971.
Erdogan zag zijn kans – voor wat hoort wat – en stelde een ruil voor: een heropening van de Fethiye moskee (momenteel gebruikt als museum en tentoonstellingsruimte) in Athene volstond niet , het gebouw moest bovendien voorzien worden van minaretten. De gerestaureerde moskee werd oorspronkelijk gebouwd in 1458 gedurende de Ottomaanse bezetting van Griekenland, maar werd als zodanig niet meer gebruikt sinds 1821.
Erdogan vindt dat een moskee zonder minaret maar half werk is. Een kerk heeft toch ook een klokkentoren? … Erdogan heeft blijkbaar onze moderne betonnen bunkerachtige kerken nog niet gezien…
Tsipras is benauwd voor kritiek in eigen land. Turkije had het grondgebied van het seminarie (en andere christelijke eigendommen) geconfisceerd en intussen teruggegeven. Maar verder blijft het gebouw leeg staan; de opleiding van christen priesters in Ottomanië is een brug te ver…. tenzij de oproep voor het islamitische gebed weer over de daken van Athene vanuit de minarettoren kan klinken… (…)