‘Europe Takes Africa’s Fish, and Boatloads of Migrants Follow,’ kopte The New York Times begin 2008. Bron: The New York Times: ‘Europe Takes Africa’s Fish, and Boatloads of Migrants Follow’ Het jaar daarvoor kwamen ruim 30.000 migranten van Senegal en Mauritanië, Spanje binnen via de Canarische Eilanden – ‘de West-Afrikaanse route’ in migratiejargon.
Het verschil in viscapaciteit is simpelweg onoverbrugbaar. Eén traditionele Afrikaanse kano is 56 jaar Bron: The Guardian: ‘Is the EU taking its over-fishing habits to west African waters?’ bezig om de vis te vangen die een westerse supertrawler Een trawler is een vissersschip dat met een trechtervormig net (Engels: trawl) vist. in één middag binnenhaalt.
Het belang van vis voor naties is moeilijk te overschatten. Baas willen blijven over eigen visbestanden is één van de hoofdredenen achter Brexit. Nigel Farage’s UK Independence Party (UKIP) wijdde er in 2015 een heel boekje aan, genaamd ‘Stolen Seas’.
En de UK ontstak in woede toen Greenpeace in 2014 liet zien hoe 43% van de visrechten op Engelse visbestanden toebehoren aan buitenlandse bedrijven. Stolen Seas – How the UK suffers under the Common Fisheries Policy Het is de reden dat IJsland nooit de EU in wilde en Noorwegen het niet eens overwoog.
Nederlandse vissers doen het momenteel in hun broek dat ze door Brexit straks niet langer welkom zijn in Britse wateren. NRC: ‘Nederlandse vissers vrezen verbanning uit Britse wateren’. Zestig procent van hun vangst komt daar vandaan. En waar gaan we onze visvloot wegzetten als niet bij de buren?
Toen Spanje in 1986 toetrad tot de EU met zijn enorme vissersvloot, stonden de andere EU-landen erop dat Spanje uit hun wateren zouden blijven. Voor de Marokkaanse kust is ook vis, ga daar maar heen.
Eigenlijk had Europa het overschot aan Spaanse vissers met pensioen moeten sturen. Ze waren gewoonweg niet meer nodig, in Europese wateren zat – dankzij structurele overbevissing – lang niet genoeg vis voor iedereen. Maar die pensionering lag politiek gezien lastig voor de Spanjaarden, die vooral geen problemen wilden met de botenbouwers in het Baskenland.
Liever exporteerde Spanje haar teveel aan vissers. En toen Marokko geen trek meer had in de Spaanse probleemvloot, liet de EU haar oog vallen op de rijke viswateren van West- en Oost-Afrika.
Lees hier heel het artikel in De Correspondent.
De voorspelling in het opiniestuk werd intussen waarheid. Groot Brittanië zal zijn viswateren sluiten en aan geïnteresseerde partners afzonderlijke visserij-akkoorden voorstellen.
Britain claims back control over fishing rights
UK will leave London Convention at same time it exits the EU, says Michael Gove.
Britain will exit not only the European Union, but also the earlier London Convention it had struck with some European countries on allowing foreign fishermen access to each others’ waters, in another sign that the island nation is reassessing its international cooperation. Lees meer…
https://youtu.be/l7C-Dq79j9s
https://youtu.be/-BejXgNig1o
Nigel Farage waarschuwde de EU-potentaten dat een beetje landbouwhulp aan Afrikaanse landen niet opweegt tegenover het leegvissen van hun wateren:
https://youtu.be/EB95DDipId0
En verdedigt de rechten van 800.000 Britse zeehengelaars, waar de EU zich ook mee bemoeid heeft:
Normaal-gezien, ZOU er géén probleem moeten zijn voor de Vlaamse visserij WANT… ooit (!) heeft een Britse koning een “keure” opgesteld dat 50 Brugse vissersboten een EEUWIGDURENDE visrecht kregen in Britse wateren.
Dàt wilden de Engelsen afschaffen in de “zestigerjaren” doch… een Heistenaar: Victor Depaepe (Fikken Poape in visserkringen) maakte dié zaak openbaar door mèt een zwaar kruis op z’n schouders, hèèl België doorstapte EN…vis ging vangen in Britse wateren ONDER HET OOG van de Britse KUSTWACHT & de (dito) DOUANE.
Véél vis was het niet vermits het maar symbolisch moest zijn om…
erdoor een proces uit te lokken WAARBIJ hij glansrijk WON !
Maar dàt was nog on de tijd dat Groot Brittanje nog zéér aan tradities gehecht was… hoé het zal aflopen nà de Brexit, is het afwachten geblazen, want… “vis VANGEN” zal wel géén probleem zijn voor de Britten, dié “gevangen vis VERKOPEN” ZOU hét probeem KUNNEN vormen.
Ik hoop dat er veel graten blijven steken in de keel van die EU troep die gans onze kultuur en leefgewoonte naar de KL…..helpen