PVV-stemmers geven Wilders een 8,1 voor zijn optreden als partijleider.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de PVV. Vrijwel allemaal (98%) vinden ze dat hij het de afgelopen jaren goed gedaan heeft. Veel van de ondervraagde kiezers kunnen zich de partij niet zonder Wilders voorstellen. Maar als hij de politiek toch zou verlaten dan zien ze in Martin Bosma de meest geschikte opvolger. Aan het onderzoek deden 28.000 deelnemers mee, waaronder 6000 die zeggen nu op de PVV te gaan stemmen.
Respect van andere kiezers
Ook onder de achterban van andere partijen oogst Wilders respect voor zijn optreden. Ze zijn het lang niet altijd eens met zijn ideeën of zijn stijl, maar vinden het wel knap dat hij de partij in 10 jaar tot de grootste in de peilingen heeft gemaakt. Vooral veel ondervraagde VVD-kiezers (66%) en CDA-kiezers (63%) vinden dat hij het goed heeft gedaan. Opvallend is dat ook de helft van de D66 achterban (54%) deze mening is toegedaan. Onder de achterban van PvdA, SP en GroenLinks is de minste waardering.
Ga naar opiniepanel voor beeldmateriaal.
Hoewel Wilders partij in het ons geliefde land b. als rechts -extreem wordt omschreven ligt dit blijkbaar anders in Duitsland.
De vaak opgevoerde gast- publicist bij HaGalil, Stephan Grigat die het blad Jungle World voor de Antifa uitgeeft, vernoemt hem alleszins niet in zijn aldaar gepubliceerde artikel ‘Twee wegen voeren naar rechts’.
Samengevat schrijft hij: één zaak hebben ze gemeen: alle Europese rechtsextremisten en rechts autoritaire partijen, ze bevorderen de stemming in moordzuchtige bewegingen zoals tegenover Roma’ s in Hongarije en tegen asielzoekers in Griekenland.
Het voorbeeld van de NPD bewijst dat hierdoor geen verkiezing succes te rapen valt. Dus spannen zich de succesvolle rechts extreme partijen zoals de FPÖ, FN en VB zich in om een gedeeltelijke modernisering door te voeren, maar dat houdt in ieder geval niet in dat ze het antisemitisme eenvoudig door een hetze tegen de in Europa levende moslims willen vervangen.
Dat enige rechts-extreme partijen tijdelijk hun haatgevoelens tegenover Israël intomen, onderscheidt hen van het openlijk antisemitisme van Jobbik.
De rechts-extremen strijden in de eeuw van de concurrentie tussen het Europees antisemitisme en het jihadisme om hun positie te bestemmen.
De Hongaarse partij Fidesz, de NPD, de aanhangers van J.M. Le Pen en de ideologen van FPÖ wensen een openlijk verbond met islamitische regimes zoals in Iran
De gemoderniseerden binnen het FN, de ondersteuners van Filip De Winter in het VB en een deel van de FPÖ forceren de agitatie tegen het in bezit nemen van land door de islam in Europa en beperken zich, met betrekking op de ayatollahs en andere islamitische antisemieten, op een heimelijke bewondering voor de anti-westerse en het anti-liberale de jihadisten die ze tegelijk als een bedreigende concurrentie aanzien.
En zo blijven de rechtse extremisten die zich van hun antisemitische traditie loswerken voor de vraag gesteld welke weg te volgen.
Ondanks alle modernisering binnen het rechts-extremisme en ondanks het aanvaarden van maatgevende voorstellen die uit Linkse hoek stammen, zoals de identificaties van expliciet antisemitisme die als een bedreiging worden waargenomen, groeit bij de zichtbare gevolgen van de kapitaal crisis de aanlokkelijke en openlijk uitgesproken vijandigheid bij extreem-rechts in haar grenzeloze Israël-haat, in de stijl van Jobbik