Bij het grijnzend leedvermaak op alle zenders over ‘het samenspannen’ tegen ‘extreemrechts’ zouden we het resultaat van de regionale verkiezingen in Corsica bijna vergeten. De Corsicaanse nationalisten hebben immers de verkiezingen gewonnen. De lijst ‘Voor Corsica’ behaalde 35% van de stemmen en werd meteen de grootste partij in het parlement van Corsica. Gilles Simeoni wordt de nieuwe Corsicaanse premier van de gewestregering.
Een coalitie van Corsicaanse politieke partijen, die meer autonomie voor hun eiland nastreven, won voor het eerst in de geschiedenis de verkiezingen voor het lokale parlement van Corsica.
De ‘Voor Corsica-alliantie’ kreeg 35.3% van de stemmen en daarmee 24 van de 51 zetels, slechts 2 zetels tekort voor een absolute meerderheid. Burgemeester Gilles Simeoni van Bastia wordt waarschijnlijk de nieuwe president van Corsica. Hij stelde dat het kiesresultaat aantoont dat Corsica “zijn eigen heden en toekomst wil uitbouwen”.
Simeoni versloeg drie andere kandidaten, waaronder de uittredende premier Paul Giacobbi, die een pro-Frankrijk centrum-linkse lijst aanvoerde. Deze verwierf 28.5% van de stemmen en 12 zetels (2010: 24 zetels). De pro-Frankrijk, centrum-rechtse lijst van José Rossi eindigde derde met 27.1% van de stemmen en 11 zetels (2010: 12). Het Front National met Christophe Canioni haalde 9.1% en 4 zetels (2010: 0).
Het was pas in de tweede ronde dat de versnipperde partijen die allen autonomie voor Corsica in hun programma voeren zich onder één noemer schaarden. Met succes. Bovendien kregen zij als grootste partij een bonus van 9 zetels.
De ‘Voor Corsica’ alliantie wil o.a. zelf wetten kunnen opstellen voor Corsica – tot op heden een bevoegdheid van het Franse nationale parlement – , wil een officiële erkenning naast het Frans van de Corsicaanse taal, een eigen belastingsysteem en ijvert voor de vrijheid van politieke gevangenen.
Het toepassen van deze akkoorden hangt echter af van de instemming van de Franse regering, die stelt dat deze eisen tegen de grondwet zijn.
Voer voor discussie de volgende maanden. Het Corsicaanse nieuwe parlement heeft een looptijd van 2 jaar. In 2017 volgen nieuwe verkiezingen want dan wordt het parlement samengevoegd met de overheden van de twee departementen.
FT
Tja, maar veel meer als toerisme hebben die 300.000 schapen- en geitentelers niet te bieden.
@ Frans,
tenzij er morgen een Napoleon opstaat en de boel eens eventjes gaat regelen.