De BBC satire reeks(en) ‘Yes Minister’ en ‘Yes Prime Minister’ over het reilen en zeilen in de politiek en de kabinetten was een aanrader in de jaren ’80. Hier een stukje over hoe opiniepeilingen kunnen leiden naar het gewenst resultaat:
Het gebruik van deze video is geoorloofd voor educatieve doeleinden…
Ondertiteling en geautomatiseerde vertaling via icoontjes onderaan.
Was een schitterende reeks.
Nu nog een reeks over het gestuurde al dan niet overleven van een partij.
Dacht hieraan toen ik het bericht las dat het Bundesverfassungsgericht -wij zouden het de Hoge Raad noemen – van 1 t.e.m 3 maart een mondelinge verhandeling houdt over het mogelijk afschaffen van de NPD. Het zou de derde keer zijn dat sinds het ontstaan van de BRD een partij wordt verboden.
In 1952 was de Sozialistische Reichs-Partei of SRP aan de beurt, met de gekende motivatie: neonazistisch.
In 1956 volgde de KPP (communisten).
Om in 1995 af te sluiten met de Freiheitliche Arbeiter Partei, weliswaar met een truc. De FAP had de Parteienprivileg, die bijzondere rechten verleent aan partijen, niet aanvaard. Dat privilege houdt tevens in dat een partij tegen een verbod beschermd wordt, een verbod dat alleen door die Hoge Raad kan uitgesproken worden. Door dat privilege te verwerpen was ze volgens het Bundesverfassungsgericht geen partij meer maar een vereniging. En een vereniging die het partij privilege niet bezit kan door binnenlandse zaken verboden worden. Wat die binnenlandse zaken dan ook prompt deed: motivatie = rechts extremistisch.
Heb eens bij Frankrijk nagekeken. Daar zijn in de verschillende republieken met nummer zoveel een massa partijen verdwenen. Alleen was niet duidelijk of er verboden partijen tussen zaten. Ik neem aan van wel..
Een opkomende partij is Pir of moet het pire zijn. De Parti des Indigènes de la Republique. Ze werd gesticht in 2010. Ze noemt zichzelf de partij van de inheemsen die vechten tegen de raciale ongelijkheid die de zwarten, Arabieren en moslims willen inkwartieren in een analoog statuut zoals dat bestond voor de inboorlingen in de oude koloniën. Over het inkwartieren van niet-zwarten, Arabieren en moslims in bepaalde wijken heeft de partij geen standpunt.
Concurrentie voor het FN?
Men kan een parallel vinden in alle Europese landen. Telkens een partij te groot, te bedreigend wordt, gebeurt er wel iets. Zij het met een ongeval, een moord, een schandaal, een mol, of desnoods het manipuleren van de verkiezingsuitslagen. Tenzij… de zgz. rebelse partij ‘salonfähig’ wordt omwille van de raison d’état, nietwaar? Verantwoordelijkheid opnemen, enz…