11 juli: nationaal feestdagje spelen
11 juli, moet/kan/mag dat wel nog?
11 juli is volgens Bart Maddens nog lang geen nationale feestdag, maar ook geen strijddag meer, want geofficialiseerd en getemd.
Ik heb me al vaak de bedenking gemaakt: hoe jammer toch dat de Vlamingen hun veldslag in 1302 niet een maand vroeger hebben uitgevochten. Dan viel de Vlaamse feestdag op 11 juni en zou de maatschappelijke impact ervan veel groter geweest zijn. Het zou immers een extra vrije schooldag zijn, met alle gevolgen van dien voor ouders en kinderen. Want laat ons eerlijk zijn, vandaag merk je het nauwelijks dat 11 juli een feestdag is. De scholen zijn sowieso dicht. De winkels zijn gewoon open. Veel mensen gaan normaal werken, als ze ten minste niet op vakantie zijn.
In het beste geval zijn het een paar obligate nieuwsitems in de radio- en tv-journaals die er de man-in-de-straat aan herinneren wat er aan de hand is. 11 juli past daardoor eerder in het rijtje van die andere veelal bizarre dagen die doorgaans onopgemerkt voorbijgaan: de dag van de vrouw, de dag van de aarde, de dag van het kind, de dag van Europa, de dag van de persvrijheid en dan, op 11 juli, de dag van de Vlamingen. Lees verder…
Bij de start van de ronde van Frankrijk in Antwerpen had BDW een geel onder- jasje aan maar geen leeuwenvlaggen te bespeuren. Hij heeft dat toch niet verboden zeker. Eens voorbij Antwerpen, oa in Lier waren de leeuwenvlaggen wel massaal te zien.
Die vraag moet je aan de VVB stellen want zij waren van plan te gaan vlaggen.
Ik herinner mij nog de jaren ’60 van vorige eeuw, toen mijn vader ieder jaar op 11 juli de Leeuwenvlag uithing wij door de hele buurt wekenlang voor “zwartzakken” werden uitgescholden.
In de jaren zeventig is bij mij zelfs de huisbaas, tijdens mijn afwezigheid, binnen geweest om de leeuwenvlag te verwijderen. Eerst dacht ik dat ze weg gevlogen was, maar ze lag netjes opgevouwen op de tafel. Hij had ze niet verbrand.
Protest bij de Antwerpse politie voor huisvredebreuk heeft niets opgeleverd.
Het vlaamse volk zal op zijn vijanden blijven stemmen tot er niks meer van over is. Het is een verloren zaak.
van de vijanden bedoel je toch