Het Europese ravijn

EUSSRHet zijn records tegen wil en dank die Eurostat elke maand bekend maakt. Nieuwe werkloosheidscijfers voor de eurozone betekenen telkens weer een nieuw dieptepunt. En een sterkere verdeling van Europa in Noord en Zuid, een kloof die voorlopig niet zal worden gedicht door een nieuw Europese crisisbeleid.

Eerst de cijfers. Vorige maand steeg de werkloosheid in de eurozone naar 12 procent van de beroepsbevolking. Het goede nieuws; een record is dat niet. Wel een evenaring van het vorige dieptepunt dat afgelopen januari werd bereikt.

In de hele Europese Unie liep de werkloosheid in februari op van 10,8 naar 10,9 procent. De werkloosheid was het laagst in ‘het noordelijke’ Oostenrijk (4,8 procent), Duitsland (5,4 procent), Luxemburg (5,5 procent) en Nederland (6,2 procent). De arbeidsmarkt staat er het slechtst voor in het zuidelijke Spanje (26,3 procent) en Griekenland (26,4 procent).

Tot het rijtje landen dat achteruit dendert, zal binnenkort ook Cyprus behoren. Na de onvermijdelijke zuivering van de Cypriotische bankensector, komt de economie de komende jaren volledig tot stilstand.

Veel zorgen over dwerg Cyprus zullen er niet zijn. Die gaan de komende maanden volledig uit naar Italië, waar na de verkiezingen drie politieke blokken elkaar in de houdgreep nemen. Nieuwe verkiezingen lijken onafwendbaar, wat betekent dat premier Mario Monti ondanks het gemis aan mandaat op zijn post blijft.

De grote vraag is hoe de financiële markt reageert op het stuurloze Italië. Houden zij de zenuwen in bedwang, zoals ze ook deden in de kwestie rond het kleine Cyprus, of krijgen de Italiaanse obligaties de gevreesde afvalstatus en komt het land in een neerwaartse spiraal a la Spanje?

Ook het meest noordelijke land van Zuid-Europa, Frankrijk, staat er niet goed voor. De begrotingsnorm van drie procent zal niet worden gehaald en de werkgelegenheidsprojecten van president Francois Hollande halen (nog) te weinig uit. Nog even en ook Frankrijk met haar koppige vakbonden mag een recordaantal werklozen noteren.

Gelukkig houden optimisten als de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble de moed er in. Geen crisis of de euro komt er sterker uit, is de boodschap die hij uitdraagt. Schäuble staat volledig achter de bezuinigingspolitiek van Merkel, dat volgens een steeds grotere groep macro-economen het domste is dat je kunt doen.

Toch zal Europa vasthouden aan deze koers. Daarvoor is de herverkiezing van Angela Merkel in september dit jaar te belangrijk. De Duitsers, die wel gedijen in de huidige Europese koers, zien hun land als hét voorbeeld voor Europa. Dat het zuiden in de problemen is gekomen, is hun eigen schuld. Ruim zelf de rotzooi maar op, zo is de heersende mening.

Maar ook Merkel ontkomt er niet aan na haar herverkiezing iets te doen aan de groeiende kloof tussen Noord en Zuid. De bondskanselier is van de school die in vergaande Europese integratie de enige weg ziet naar vrede, veiligheid en welvaart. De andere weg leidt in haar visie tot een soort sterfhuis Europa waar de welvaart afneemt en nationalisme floreert. Dat doet verdacht veel denken aan de richting die Europa momenteel opgaat.

Klik hier voor een kaart met de werkloosheidscijfers per land en hier voor een overzicht van Eurostat.

http://www.trouw.nl/tr/nl/11016/Trouwens/article/detail/3419152/2013/04/02/Kloof-tussen-Noorden-en-Zuiden-Europa-verdiept-zich.dhtml