Wanhoop op Cyprus

EUSSR

Studenten betoogden gisteren in Nicossia.  Op de spandoeken zijn de boodschappen duidelijk: ‘Trojka go home’ en ‘Hitler en Merkel: dezelfde smeerlapperij’.

BILD.de-Reporter Paul Ronzheimer (vorne Mitte) bei der Demonstration wütender Studenten.

Wanhoop regeert op  het eiland.  Honderdduizenden vrezen om de uitbetaling van hun loon.  De werkgeversorganisaties kunnen onder de gegeven omstandigheden de salarissen niet uitbetalen aan het einde van de maand.

Sinds gisteren begint de hold-up van de bankrekeningen concrete vormen aan te nemen.  Tegoeden van meer dan € 100.000 worden bij de grootste zakenbank, de Bank of Cyprus, met 40% belast.  De schattingen spreken van ca. 19.000 bankrekeningen van klanten met “niet verzekerde” saldi voor 8 miljard euro.  “Niet verzekerd” betekent alle bedragen boven € 100.000.  Bij de Laiki Bank zou het om 3.2 miljard “niet verzekerde” tegoeden gaan, die naar verluidt quasi volledig zullen geconfisceerd worden.

Moeten alle spaarders in de EU schrik hebben voor een dergelijk scenario?  Jeroen Dijsselbloem, chef eurozone, had dit wel degelijk als mogelijkheid geopperd, nadien ietwat afgezwakt.

De Deutsche Bank was vol lof: “Schuldeisers (crediteuren) van banken en van de staat moeten als eerste aangesproken worden vooraleer de belastingbetaler op het matje moet komen.”

Wablieft?  Ben ik een schuldeiser als ik mijn geld op een bankrekening zet?   Elke spaarder is een schuldeiser want “doordat men de bank geld geeft, heeft deze bank een schuld aan de spaarder”.

Floriaan Terbeke

Bron: diverse EU media

 

 

Eén gedachte over “Wanhoop op Cyprus

  1. Zijn die bij Deutsche Bank helemaal knettergek geworden?
    Waarom zou een klant bij moeten springen als een bedrijf niet zelfredzaam is?

Reacties zijn gesloten.