Uit Wido Bourels dagklapper, aangevuld met beeldmateriaal door onze redactie
Jan van Riebeeck, de ontdekker van Kaap de Goede Hoop overleden. Via zijn echtenote, Maria, had hij een band met de zuidelijkste Nederlanden
Op 18 januari 1677 overleed op Batavia Jan Anthoniszoon van Riebeeck (°1619). Van Riebeeck had als eerste Europeaan de Kaap de Goede Hoop bij de Tafelbaai in Zuid-Afrika bereikt in 1652. Hij liet er Fort Duijnhoop* bouwen, de eerste Nederlandse nederzetting in Zuid-Afrika.
*kaarten van Fort Duijnhoop: https://www.atlasofmutualheritage.nl/nl/page/867/duinhoop-fort
Jan van Riebeeck was scheepschirurgijn en koopman van beroep. Hij werkte in opdracht van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, voor wie hij reizen naar Batavia (Indonesië), en Japan ondernam. In 1645 was hij op post in de stad Tonquin (Koninkrijk Tonkin, vandaag in Vietnam).
Maria de la Queillerie
Zijn echtgenote Maria de la Queillerie vergezelde hem tijdens al zijn reizen. Maria was in 1629 geboren in Amsterdam uit een vooraanstaande calvinistische familie afkomstig uit het huidige Frans-Vlaamse Armentiers en het Land van het Vrijleen. Haar grootvader Chrétien (1543-ca 1632) was een van de sterkhouders van het protestantisme in de Zuidelijke Nederlanden. Hij maakte de Beeldenstorm in eigen streek actief mee, en werd predikant in Armentiers.
Jan van Riebeeck en Maria de la Queillerie woonden tien jaar lang in Kaapstad. Vijf van hun kinderen werden in Zuid-Afrika geboren. In 1662 kreeg Jan een nieuwe commandeursopdracht in Batavia en later in Malakka (Maleisië). Dat werd de eindbestemming voor Maria die in november 1664 in Malakka) aan een pokkenepidemie overleed.
WB
Over de echtgenote van Jan van Riebeeck, Maria de la Queillerie, en ook over tien andere vergeten Zuid-Nederlanders (uit het huidige Frans-Vlaanderen) in de geuzentijd schreef ik in 2016 het boek “Kinderen van de Beeldenstorm.” Enkele exemplaren zijn nog beschikbaar. Interesse? Kijk op mijn blog widopedia.eu in de rubriek boeken.