Digitale ontwenning

In onderstaande documentaire kan U vernemen waarom een Deense school terug grijpt naar oude lesmiddelen: boeken en pennen. Inderdaad, de leerlingen moeten zoals vroeger schrijven met een pen, wat niet bepaald van een leien dakje loopt.

Naar verluidt zouden Deense kinderen de meeste tijd voor een scherm zitten met alle gevolgen van dien. Ook psychische problemen zoals angst, depressie en eenzaamheid zouden door een overdosis schermtijd (computer, gsm… ) veroorzaakt worden.

Of Denemarken koploper is, kunnen wij niet beoordelen. Het valt ons echter op dat de maatschappij verziekt is door de schermafhankelijkheid. Laatst moesten we hard remmen omdat een vrouw, die zowel een hond aan de leiband had, met de andere hand een kinderwagen voortduwde, het toch nog klaarspeelde in de leibandhand een gsm vast te houden waarop ze ingespannen tuurde en bijna onder de wielen van onze auto liep. Ook zijn schoolgaande kinderen op de fiets met een gsm in de aanslag geen uitzondering. En dan hebben we het nog niet gehad over de stilte aan de tafeltje in een restaurant waarbij zowel ouders als kinderen zelfs niet weten wat ze eten omdat ze heel de tijd intensief op hun gsm turen en tippen. Gezellig is anders…

Uiteindelijk moest Assange plooien…

… om niet in de kerkers der vergetelheid te belanden… of erger… aan de VSA uitgeleverd te worden

Wie kan het hem kwalijk nemen dat hij uiteindelijk vrijheid koos in plaats van gerechtigheid.

“Ik pleit schuldig aan journalisme…”

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.

Julian Assange, die de mediagroep WikiLeaks oprichtte, verklaarde aan de Raad van Europa, zijn “schuldig”pleiten omdat de legale en politieke pogingen om hem vrij te krijgen niet voldoende waren.

“Uiteindelijk koos ik voor vrijheid in plaats van een onrealiseerbare gerechtigheid,” zegde Julian Assange tijdens zijn eerste publieke verschijnen sinds hij uit de gevangenis ontslagen werd.

https://www.reuters.com/world/europe/i-chose-freedom-over-justice-julian-assange-tells-european-lawmakers-2024-10-01

“De krant heeft een uitgesproken links karakter”,

… vernemen we op Wikipedia

Linkse krant in Duitsland stopt gedrukte editie

Taz is een begrip in Duitsland, zeker in progressief Duitsland. Deze links-alternatief-groene krant verscheen voor de eerste keer in 1978, in de nasleep van – inderdaad – mei 1968 en de linkse studentenrevolte die toen over West-Europa en de Verenigde Staten trok. Bij de Taz – die voor vele Duitsers gelijkstond met ‘tägliches Gegengift” of dagelijks tegengif – werken momenteel 250 werknemers. De oplage bedraagt 45.000 exemplaren.

Taz, die aankondigde niet meer in gedrukte vorm te verschijnen, is daarmee de eerste bovenregionale krant in Duitsland die de stap zet. Vanaf 17 oktober 2025 zal taz niet meer te vinden zijn op papier, aldus de verantwoordelijke uitgever op de vergadering van de ‘Genossenschaft’ in Berlijn. Vanaf midden oktober 2024 zal de internetstek in een volledig nieuw kleedje steken. De elektronische communicatie met de lezer wordt versterkt en er komt een taz-App. Alleen de weekendeditie zou dan nog op papier te krijgen zijn.

Links op de terugweg op het metapolitieke terrein?

De krant taz bevindt zich niet in een crisis. We handelen net vanuit een positie van sterkte”, aldus de beide vrouwelijke hoofdredacteurs, Barbara Junge en Ulrike Winkelmann. De technische ommekeer zal nog meer “plaats creëren voor echt journalistiek werk, zodat taz de belangrijkste, progressieve en linkse stem in het Duitse medialandschap kan blijven”. De plaatsvervangende hoofdredacteur (ook een vrouw), Katrin Gottschalk, stelde nochtans eerder in Der Spiegel dat met de beslissing om nog louter elektronisch te verschijnen “een faillissement van de krant was vermeden”.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw dreigde taz al eens ten onder te gaan, toen bleek dat sommige journalisten te enge contacten onderhielden met een pedofielennetwerk en taz het thema pedofilie zelfs eventjes bespreekbaar wilden maken. De linkse krant besliste uiteindelijk het pedofiliethema géén plaats te geven, maar de schade was aangericht. Om de toekomst van het blad te verzekeren werd daarom een Genossenschaft opgericht, een vereniging van mensen die de krant financieel steunden en daardoor een stukje eigenaar werden, een Genosse. Op het hoogtepunt waren er 22.000 Genossen.

Zou taz een eerste mediapion kunnen zijn die valt? Zou het kunnen dat dit een aanwijzing is dat de progressieve krachten stilaan ook het metapolitieke veld in Duitsland aan het verliezen zijn? Als dat zo zou zijn, zou dit een belangrijk omslagmoment kunnen zijn.

Peter Logghe

Neem nota van de mensenrechten volgens de TAZ:

Omgekeerde redenering volgens de TAZ:

VSA havenarbeiders eisen loonsverhoging van 77%

Hallucinant, denk je dan. Hoe kan men een dergelijk hoge aanpassing van een loon eisen? Krijgen de havenarbeiders van de Amerikaanse oostkust zó weinig betaald?

Volgens het voorgaande en tot voor de staking geldende arbeidsovereenkomst tussen vakbond en werkgeversvereniging, mogen beginnende dokwerkers rekenen op $ 20 per uur, na twee jaar $ 24.75, na drie jaar $ 31.90 en $ 39 met minimum zes jaar dienst.

Omgerekend per jaar: $ 81.000, maar men kan meer verdienen door extra shiften te kloppen. Volgens een rapport (2019-2020) zou 1/3 van de N.Y.-dokwerkers $ 200.000 of meer verdiend hebben.

Dokwerkers vakbond ILA eist een 77% verhoging te spreiden over zes jaar, m.a.w. $ 5 per uur voor elk jaar van het contract. Volgens het vakbondsvoorstel zouden dokwerkers dan $ 44 per uur verdienen tijdens het eerste jaar, $ 49 tijdens het tweede jaar en vervolgens stijgend tot $ 69 in volgende jaren.

https://www.cbsnews.com/news/how-much-do-dock-workers-make-longshoreman-salary

Er werd snel een voorlopig akkoord bereikt:

https://www.hln.be/buitenland/grote-staking-amerikaanse-havenarbeiders-voorbij-na-voorlopig-akkoord~a28ee8de

Ter vergelijking: het basisloon van onze havenarbeiders bedroeg in 2022: 156.14 euro ($172.27) voor een dagshift van 7u15min.= ca. 21.53 euro per uur ($23.75). Overuren en vroege, late of nachtshiften worden duidelijk meer betaald.

https://www.aclvb.be/nl/pc-301-loon-en-arbeidsvoorwaarden

Nog een Chinese Revolutie

Wie in het verleden China bezocht, had dikwijls niet bepaald goede herinneringen aan een wc-bezoek. Daar is – vooral in de steden – verandering in gekomen. Het land wil immers ook met de verkoop van “slimme” wc’s de wereldmarkt veroveren.

Onderstaande hebbedingetjes worden aangeboden:

  • sensoren die een automatische spoeling voorzien
  • regelbare ingebouwde bidet met o.a. droge lucht
  • regelbare waterdruk, richtingbepaling e.d.
  • automatische reiniging
  • eventuele analyse van urine/stoelgang
  • “hands-free” gebruik
  • eventueel bedienbaar door stemcommando

Wrede vrede…

  • 57 Arabische en moslim landen bieden Israël een vredesakkoord aan
  • Gegarandeerde veiligheid in ruil voor een Palestijnse staat en een einde der bezetting
  • De Jordaanse buitenminister verklaarde dat de Arabische wereld tot vrede bereid is, maar dat Israël zich hiertegen verzet

Intussen

  • eist Israël – “de énige democratie in het Midden-Oosten” – dat er nog meer grondgebied in Libanon ontruimd wordt (1 miljoen inwoners zijn reeds op de vlucht)
  • worden christelijke gebieden nu ingepalmd door gevluchte moslims uit het zuiden
  • wordt een Palestijns vluchtelingenkamp gebombardeerd
  • vluchten Syrische vluchtelingen in Libanon naar Syrië, dat hen door de internationale strafmaatregelen niet kan onderhouden of huisvesten
  • is VN-secretaris-generaal Antonio Guiterres persona non grata verklaard omdat hij – volgens Israël – vooringenomen zou zijn

Documenterende video’s van het bovenstaande:

Typisch socialisme

Brits premier Starmer beloofde “verandering”. Maar nu is hij vooral bekend als “the king of freebies”. Wij zouden zeggen: “kampioen-zakkenvuller”.

Gratis kleding, gratis tickets, gratis voetbal. Sinds december 2019 kregen hij en zijn lieftallige echtgenote – voor zover alles bekend is – 107.145 pond*. Naar verluidt is hij, in vergelijking met voorgaande premiers /een zelfde periode, kampioen binnenrijver van kado’s. 39.122 pond kwam van één man, “lord Waheed Alli”**. Onder “werkkledij” werd Starmer 16.200 pond gegund en 3.485 pond aan brillen. En dan zijn er nog de frivoliteiten zoals tickets voor het voetbal, voor optredens…

Of Starmer hiermee voor bewezen diensten beloond werd, of hij bepaalde diensten beloofd heeft, of hij gewoon zo immens geliefd is???

Let wel, Starmer zit nog maar pakweg 2 maanden in Downing Street. De vraag is dan ook hoe en waarom hij de extraatjes verdiend heeft.

*128654 euro

**https://news.sky.com/story/lord-waheed-alli-who-is-the-labour-peer-behind-sir-keir-starmers-donation-row-13221243

https://doorbraak.be/dure-cadeaus-voor-britse-premier-brengen-schaamrood-op-de-wangen

Over de splinter en de balk

Erdogan wil dat de VN reageert tegen Israël. Als reactie op het mateloos geweld dat Israël in Gaza en Libanon ontplooit, wil hij dat de VN akkoord gaat om Israël lik-op-stuk te geven. En wil hiervoor de 1950-resolutie “Allen samen voor de vrede” inroepen. Die resolutie stelt dat “indien de Veiligheidsraad van de VN er niet in slaagt vrede te handhaven, dan kan de organisatie collectieve maatregelen aanbevelen voor het gebruik van een bewapende macht…”

Erdogan “vergeet” echter dat Turkije gewapenderhand Noord-Cyprus en Noord-Syrië bezet heeft en houdt…

Schakel ondertiteling en vertaling in voor zijn volledig betoog: