Gevolgen van vaandelvlucht in Oekraïne

Alle dienstplichtige inwoners van Oekraïne, die hun “militaire registratie” (mobilisatie) tegen 16 juli niet geactualiseerd hebben, zullen voor de politie gezocht worden om zich te verantwoorden voor een militaire commissie.

Zij zullen eventueel hun woningen en rijbewijzen kunnen verliezen. Deze mededeling werd door Oekraïense media kond gemaakt. Indien zij niet voor een “militaire commissie” gedaagd kunnen worden (bv. door hun vlucht naar het buitenland), dan zullen zij in afwachting daarvan met bepaalde gevolgen moeten rekening houden, zoals bv. het intrekken van hun rijbewijs.

Het persbureau UNIAN wist te melden dat degenen die de regels qua dienstplicht niet volgen bovendien een financiële boete mogen verwachten. De dienstverweigeraars zullen op een lijst met gezochte personen vermeld worden, al hun bankrekeningen zullen geblokkeerd worden en hun eigendom, met inbegrip van hun woning, zullen in beslag genomen worden. Deze kan dan bij een online-veiling verkocht worden. Er wordt op gewezen dat deze maatregelen tijdens oorlogstijd gelden voor hen die de de regels van de militaire registratie (mobilisatie) niet volgen.

https://www.theinteldrop.org/2024/04/09/kiev-having-serious-mobilization-problems

https://www.euronews.com/2024/05/19/ukraines-new-controversial-mobilisation-law-takes-effect

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/06/mobilisation-squads-face-hostility-ukraine-army

https://www.unian.net/society/mobilizaciya-invalidov-s-1-iyulya-nuzhno-li-obnovlyat-dannye-12681171.html

Over een zeug die geen varken is

Je ziet ze onder bloempotten, losliggende tegels, gevallen bladeren of takken, in composthopen of -vaten. Maak kennis met een platte zeug of, zoals bij ons in de streek gebruikelijk, een vet varken. De officiële naam van dit insect luidt: pissebed. En met pissen in het bed heeft het diertje – ondanks het volksgeloof – even weinig te maken als met een varken.

Een platte zeug is zoals te zien is op de kaart van de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD) de naam voor een pissebed in Zuid-Holland, Zeeland, delen van Noord-Brabant en het noorden van West- en Oost-Vlaanderen. Waarom wordt dit dier platte zeug genoemd en welke andere woorden zijn er in de Zuidelijk-Nederlandse dialecten voor de pissebed?

Klik hier voor een aanschouwelijke kaart met een aantal liefkozende naampjes voor de pissebed.

Blijft de vraag waarom dit nuttig wezentje – het ruimt de afval van de natuur op – pissebed heet.

Je raadde het waarschijnlijk al. Het heeft vast iets met pissen of plassen te maken! Vroeger dacht men dat de kleine kruipertjes hielpen tegen plassen in bed. Als je er een paar van in je bed legde, zou dat helpen tegen bedplassen! Of omgekeerd, als je problemen had met plassen, dan moest je enkele pissebedden vermalen en opeten. Dit middel zou een plasbevorderende werking uitlokken.

Kafka fietst in Brugge

Een deel van de Brugse binnenstad is een fietszone. Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten.

Maar wat heeft Kafka met de Brugse fietsstraten te maken?

Fietsers vragen om fietsstraten te mijden, dat is absurd”: Fietsersbond niet te spreken over maatregel van Brugs stadsbestuur

De overheid die wil dat de realiteit zich aanpast aan haar plannen, i.p.v. haar plannen af te stemmen op de realiteit. Dát is pas absurd…

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240626_94405350

Oorzaak en Gevolg…

… of Gevolg en Oorzaak

Bij onze oosterburen wordt de strijd tegen de AfD niet bepaald met fluwelen handschoenen gevoerd. Alle middelen zijn goed om hun opmars te stuiten. Zelfs wetenschappelijke onderzoeken, die moeten bewijzen dat voor de AfD stemmen niet goed is voor de gemoedsgesteldheid der bevolking.

Conclusie: er is een goede én een slechte boodschap voor de AfD-kiezers. De slechte luidt dat stemmen voor de AfD de kiezer ongelukkig maakt. De goede daarentegen stelt dat dit niet hopeloos is, vermits de kiezers gemoedsgesteldheid zich snel herstelt als hij ophoudt voor de AfD te stemmen.

De resultaten van de zgn. representatieve studie, uitgevoerd door respectabele onderzoekers van het Berliner Wissenschaftszentrums für Sozialforschung (WZB). Deze raadpleegde tussen 2019 en 2021 meer dan 5.000 mensen over hun persoonlijke tevredenheid en concludeerde een tot dan onbekende oorzaak. Personen, die voor de AfD stemmen, zijn volgens het onderzoek duidelijk ontevredener over hun persoonlijke en financiële toestand dan kiezers der andere partijen.

Dat kiezers voor de oppositie kiezen omdat ze niet tevreden zijn met de regering, daarop komen de zgn. onderzoekers niet. En bovendien gaat men ervan uit dat àls er een onderzoek tot een bepaalde conclusie komt, dat die conclusie dan ook het bewijs is dat de reden van het onderzoek wel degelijk klopt.

Misschien bieden oogkleppen en muilkorven een oplossing…

https://taz.de/Studie-zu-AfD-Anhaengern/!6020136

Veelbelovende vooruitzichten voor onze steden

Dat krijg je met een burgemeester met een vreemde stamboom. Khan verbiedt Engelse vlaggen op Londense taxi’s omdat “het motorrijders zou kunnen afleiden”. De taxi-chauffeurs worden ermee bedreigd hun toelating te kunnen verliezen. Elders in het land zijn de vlaggen wel toegelaten. Daar worden motorrijders blijkbaar niet zo snel afgeleid. Zou het kunnen dat het Sint Joriskruis de ware reden is?

Regenboogvlaggen daarentegen mogen – wat zeg ik? – moeten overal wapperen.

Zwarte wijngaarden

Lanzarote werd 15 miljoen jaar geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen. Het eiland is bedekt met lava, rotsen en zwart zand. Het mag zich slechts over 15 dagen regen per jaar verheugen. De temperaturen op de zwarte bodem kunnen 50°C bereiken.

Ondanks deze weersomstandigheden produceert Lanzarote 400.000 à 600.000 flessen wijn per jaar. De wijnbouwers hebben in de 18de eeuw innovatieve wijnbouwmethodes ontwikkeld. De laatste uitbarsting van de Timanfaya in het jaar 1730 duurde zes jaar en verplichtte menig inwoner te verkassen naar veiliger oorden. Echter, zij die bleven ontdekten de voordelen van de vulkanische bodem, gekend als picón, (mineralen en natuurlijke bemesting) die het vocht kon vasthouden en landbouw toeliet.

Maak uw keuze: https://www.decantalo.be/nl/wijn/q/denominatie-van-oorsprong_lanzarote/

Boksmatch op presidentieel niveau

“… wie naar het debat keek zoals naar een bokswedstrijd, en dat doen veel Amerikanen, zag één agressieve en krachtdadige bokser zijn tegenstander een enorm pak slaag geven…

… hij klonk meer als de bejaarde vader van een presidentskandidaat die ook een minuutje iets mag zeggen en van wie de hele zaal opgelucht is als hij dat tot een goed einde brengt…

… ‘Geen idee wat hij net probeerde te zeggen, en ik denk dat hij het zelf ook niet weet’ “

B.g. citaten uit het DS-opiniestuk “Paniek na pijnlijke afgang Biden in debat: kán hij nog vervangen worden?” over het debat tussen Trump en Biden. Een vooringenomen artikel, jawel, dat zijn we gewoon, maar niettemin wordt duidelijk gemaakt dat uittredend president Biden niet in staat is zijn “exceptionele” natie gedurende de volgende vier jaar te leiden. Misschien is het sowieso de bedoeling dat zijn running mate, de volgende vice-president, snel de scepter over neemt.

Oordeel zelf. Er circuleren talrijke opnames. We kozen er enkele. En noteer dat achteraf een “verkoudheid” als verontschuldiging voor zijn gemompel en concentratiegebrek aangevoerd werd. Echtgenote Jill moest hem na het debat van het trapje helpen. We blijven herhalen: wat doet die man zich toch aan?

https://www.hln.be/buitenland/het-is-voorbij-democraten-in-paniek-na-pijnlijke-afgang-biden-in-debat-met-trump~aa798f48

What’s in a name?

Wil je het in de Israëlische politiek maken, dan moet je wel de juiste geloofsbrieven kunnen voorleggen. Zoals bv. een door-en-door joodse afstamming. Als je naam te Europees klinkt, dan verander je die toch in een joodse variante.

Richard Medhurst beweert in onderstaande opname dat élke Israëlische premier een valse naam heeft/had. Ben Gurion heette Gryn (Polen). Netanyahu had eigenlijk Mileikovski moeten heten indien zijn grootvader zijn naam niet veranderd had (Polen). Kortom, zo stelt hij, Israëli’s zijn Europese joden; zij zijn niet afkomstig uit Palestina. Ze willen je dit slechts laten geloven om voor de hand liggende redenen. Moshe Sharett (Sharad) heette eigenlijk Shertok (Oekraïens). Levi Eshkol echte naam was Eshkolnik (Oekraïens). Yigal Allon heette oorspronkelijk Paikovitz. De bekende naam van Golda Meir had eigenlijk Mabovitsch moeten luiden (Oekraïens). Enz. enz. Schakel ondertiteling en vertaling in via icoontjes onderaan de video.

Opvallend hoeveel Israëlische politici uit Oekraïne afkomstig zijn. Maakt meteen duidelijk waarom de VSA zo hartstochtelijk Oekraïne willen helpen.