Vivaldi: De vier jaargetijden

klassische-musikDe vier jaargetijden (Le quattro stagioni in het Italiaans) is een cyclus van vier vioolconcerten gecomponeerd door Antonio Vivaldi. De vier jaargetijden is Vivaldi’s bekendste werk en behoort tot de populairste werken uit de klassieke muziek.

De concerten werden in 1725 voor het eerst gepubliceerd als een deel van twaalf concerten, genaamd Il Cimento dell’armonia e dell’inventione (De Krachtmeting van Harmonie en Inventie). De eerste vier concerten werden vernoemd naar een seizoen. Elk concert bestaat uit drie delen, met een langzaam middendeel en twee snellere hoekdelen.

Vivaldi schreef voor elk seizoen een sonnet.

Het toekennen van de seizoenen aan de vier concerten maakt De vier jaargetijden tot een van de eerste programmatische werken. In de partituur staan op diverse plekken aanduidingen die deze programmatische opzet verduidelijken en deze in de uitvoering ondersteunen, zoals de plekken waar het blaffen van de hond, het onweer, en diverse vogelgeluiden worden aangegeven. Mede door de vernieuwende melodieën, harmonische contrasten en de helderheid van het stuk werd het bekend. (Wikipedia)

 

Sociale zekerheid: de gebruiker betaalt

Sociale zekerheid wordt pay-per-use systeem

Gepost door Ludo van Speybraeckel op 26 maart 2013

BRUSSEL – In de zoektocht naar een handvol miljarden euro’s die nodig zijn om werkelijke en fundamentele besparingen te kunnen uitstellen, neemt de federale overheid een verrassende maar daadkrachtige beslissing. De integrale sociale zekerheid zal na de zomer worden stopgezet om plaats te ruimen voor een vernuftig systeem dat uitsluitend op probabilistische statistiek is gebaseerd.

Benno Kletsens (41) probeert zich nog snel een levercirrose binnen het oude systeem te drinken.

“Een doodeerlijk systeem”, legt nieuwbakken minister van Financiën Koen Geens (CD&V) uit. “Voortaan beheert iedereen zijn eigen geluk. Die verantwoordelijkheid zal mensen aansporen om gezonder, veiliger, productiever, kortom: goedkoper te gaan leven. Gedaan dus met profiteurs, fraudeurs en achterpoortjes. Dat het ook gedaan is met plezier, fun en leute moeten we er dan maar bijnemen.”

Chip

Tijdens de zomer zullen alle landgenoten een onmerkbaar kleine chip ingeplant krijgen in het kraakbeen van hun linkeroor. Die chip registreert wat je eet, drinkt of rookt, wanneer je slaapt, werkt of sport, kortom hoe productief en gezond je leeft. Op basis van die informatie wordt vervolgens berekend hoeveel je moet betalen voor pakweg een bezoek aan de huisarts, een levertransplantatie of een opname in het rustoord. Concreet zal een roker meer moeten ophoesten voor een longtransplantatie dan een niet-roker, zullen vleeseters veelvouden aan ereloon moeten betalen voor een maag- en darmspecialist, en zullen kinderen die al eens snoepen een lening moeten aangaan om hun tandartsbezoeken af te betalen.

De kritiek als zou dit een asociale maatregel zijn, wordt door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) met klem weerlegd: “We viseren niet enkel de meer liederlijke types, ook het andere uiteinde van het gezondheidsspectrum wordt verantwoordelijk gesteld voor de eigen daden. Wie nooit alcohol drinkt, veel sport en zich altijd proper wast, verhoogt het risico op een lang en gelukkig leven. Het spreekt voor zich dat mensen die die keuze maken na hun 80 ste niet meer op een pensioen zullen kunnen rekenen. Niet heel de bevolking, maar enkel het individu zal moeten opdraaien voor de keuzes – positief of negatief – die hij of zij maakt.”

Ieder zijn deel

“Op termijn moet het ook mogelijk zijn om belastingen te individualiseren” droomt Geens luidop. “Waarom zou iedereen evenveel moeten betalen voor openbare werken, nutsvoorzieningen of onderwijsinstellingen? Ik neem bijvoorbeeld nooit de E34 tussen Antwerpen en Knokke. En ik zou dan mijn zuur verdiende centen moeten uitgeven aan de herstellingswerken daar? Als iedereen zijn eigen kosten betaalt, hoeft niemand zich nog af te vragen ‘wie dat allemaal weer gaat betalen’. Voortaan zullen we dus niet meer allemaal alles moeten betalen, maar alleen ieder zijn deel. Je bent toch van kwade wil als je niet wil inzien dat ‘ieder voor zich’ het meest sociale systeem is?”

Wie nog wil profiteren van de huidige sociale zekerheid heeft nog tot juli om zich de pleuris te roken, vijf keer per week naar de frituur te gaan, of zijn integrale dopgeld aan halveliterblikken bier te spenderen.

http://www.raaskalderij.be/2013/03/sociale-zekerheid-wordt-pay-per-use-systeem/

Geef voor het goede doel

In de Verenigde Staten heeft de burgerbeweging “Armed Citizen Project” (Bewapende Burgers Project) een interessant initiatief in het leven geroepen.

Geef nu en maak kans op het winnen van een semi-automatische Remington 1100

De uit Texas stammende actie verdeelt gratis schietwapens aan bijzonder beschermingsbehoeftige burgers. Volgens hen zijn de politici, die ijveren voor een verbod op wapenbezit, voorstanders van criminaliteit. Voor dit initiatief zamelen ze fondsen in.  Tegen het einde van dit jaar zouden in 15 steden wapens moeten aan de man/vrouw gebracht worden, waaronder in New York, Chicago en Detroit.

Vert.: “Mijn buren willen een verbod op alle wapens. Hun huis is niet bewapend. Uit respect voor hun opinie beloof ik mijn wapens niet te gebruiken om hen te beschermen.”

Wie Duits machtig is, kan er hier meer over lezen.

Floriaan Terbeke

Bron: Der Spiegel on Line

Humanitaire hulp van de islambroeders

MarnixlogoNu Syrische vrouwen kwetsbaar zijn, komen foute mannen hen ‘helpen’

Er wonen tienduizenden vrouwen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië en veel hen zijn alleen met de kinderen. Hun man, vader of broers zijn omgekomen, of in Syrië zijn achtergebleven om te vechten. Maar in het kamp zijn deze vrouwen ook niet veilig. Mannen komen zelfs uit Saoedi-Arabië om te kijken of ze met wanhopige meisjes kunnen trouwen, om na een paar weken weer van hen te scheiden. De Britse zender Channel 4 heeft een reportage over dit onderwerp.

‘Drie meisjes zijn ontvoerd’, vertelt een vrouw die Israa Mohammed heet. ‘Ze zijn verkracht en weer teruggebracht naar het kamp.’ Uit angst durven de vrouwen ‘s avonds bijvoorbeeld niet meer alleen naar het toilet – evenals hun jonge dochters. ‘Ze vallen meisjes van zeven of zes jaar lastig.

Mannen (vaak uit Saoedi-Arabië of andere Golfstaten) doen zich voor als mensen die willen helpen – maar in ruil voor die hulp, willen ze wel een vrouw. Vaak wordt er na een paar weken, als de mannen hun pleziertjes hebben gehad, weer gescheiden.

Abu Sanad heeft twee dochters, en er is al meerdere malen om hun hand gevraagd. Hij weigert. ‘Wat denken ze wel niet? Dat we marktwaar zijn? Net als schapen? Ze weten dat we geen geld hebben en willen daar misbruik van maken. Geef me je dochter voor honderd, tweehonderd, driehonderd dinar.’ (Honderd dinar is ongeveer 110 euro – red.)

De Verenigde Naties zeggen samen met de autoriteiten hard te werken aan een soort van politiemacht, maar die is er vooralsnog niet. De Syrische vrouwen in het kamp, zo zegt een voice-over in de reportage, voelen zich in de steek gelaten door de wereld. Maar nog meer door mede-Arabieren. ‘We hebben alles achter moeten laten’, zegt de Syrische Um Mayed. ‘Ook een van de beste dingen die mensen hebben. Waardigheid.’

Bron: Volkskrant.nl

Opmerking van Marnix: In het Westen komen allerlei humanitaire organisaties financiële steun vragen voor de vluchtelingen in Syrië en met milde hand wordt er “onvoorwaardelijk” door de EU en de Verenigde Staten gegeven.

Maar wat voor hulp krijgen ze van hun geloofsgenoten en onder welke voorwaarden?

Kijk naar de video-reportage en maak kennis met de verrijkende cultuur en zeden van de Prachtlanden.

 

Welles nietes spelletjes

fly2Problemen in de Vlaamse regering

Dat het niet meer botert binnen de Vlaamse regering zal bij de meeste Vlamingen al wel zijn doorgedrongen. Hoe meer de verkiezingen naderen, hoe scherper de tegenstellingen. Nog meer dan een jaar te gaan. Dat belooft dus.

De Wever eist meer geld voor de Antwerpse scholenbouw. Dat geld is er, zegt hij. Kan zijn, maar de SPa en de CD&V willen het geld, dat voorzien is als provisie voor ambtenarenpensioenen, daarvoor niet gebruiken. Dit geld, 54 miljoen euro,  dient doorgestort naar de federale zoals werd overeengekomen.

Intussen wil N-VA het gratis vervoer voor 65plussers opgeschort zien. Ook dáár verzet SPa zich in alle toonaarden tegen. We mogen veronderstellen dat er uiteindelijk wel een compromis op zijn belgisch uit de bus zal komen en dat de burger wel weer het kind van de regering zal worden. Maar wat opvalt: N-VA dreigt niet ermee de regering te verlaten. Nochtans werd, vooraleer deel te nemen aan het bestuur, door De Wever luid verkondigd dat geen euro naar de federale zou overgeheveld worden. We zijn dus zeer benieuwd!

En waar wij, oudjes, ook benieuwd naar zijn: gaan we dankzij de liberalen en de N-VA nu moeten betalen op de Lijn?  Wordt het niet stilaan tijd voor serieuze controle op de vervoerbewijzen?  Maar daar horen we noch SPa, CD&V of N-VA over. De Lijn zou er nochtans een heel stuk beter kunnen van worden.  En wat de scholenbouw in Antwerpen betreft. Tenzij ik iets heb gemist: zat N-VA niet in het bestuur de vorige legislatuur?. En nú komen vertellen dat de vorige burgemeester het verkeerd heeft aangepakt met het systeem van prefinanciering. Nogal minnetjes hoor, mijnheer De Wever, aangezien u dit zonder meer mee hebt goedgekeurd.

De vlieg

Achterste rij, in het midden

oscar filmSpeciaal voor de Fikken een stukje uit de ‘Seven Year Itch’ uit het jaar 1955, met hét sekssymbool uit die tijd, Marilyn Monroe.

De scène boven een rooster van de metro, waarbij de rok van haar kleed omhoog waait, is bekend bij iedereen.  Bij het filmen staat iemand met een ventilator onder de rooster.  Het kleed zelf werd op een veiling verkocht voor iets in de buurt van vijf miljoen dollar. Volgens sommigen ging het echter om een copy omdat het lint in de taille en de strik anders geknoopt waren.

Oscar

 

 

 

Catalonië: “We willen geen deel uitmaken van een staat die ons plundert”

File:Estelada blava.svg“Crisis overtuigt Catalanen van onafhankelijkheid”

In een Spanje dat kreunt onder de crisis en corruptieschandalen stemt de droom van een onafhankelijk Catalonië steeds meer Catalanen optimistisch. “Het idee dat het zonder Spanje beter zou gaan, wint terrein.”

De regio in het noordoosten van Spanje is van groot economisch belang voor het land maar heeft tegelijk een eigen nationaliteitsgevoel, een eigen cultuur en taal.

“De crisis heeft het ongenoegen nog doen toenemen”, zegt de Catalaanse filosoof en politiek analist Josep Ramoneda. “Het idee dat het zonder Spanje beter zou gaan, wint terrein.”

In januari nam het Catalaanse parlement een soevereiniteitsverklaring aan, onder impuls van Artur Mas, minister-president van de Generalitat, de Catalaanse regering. De verklaring opent de deur naar een referendum over onafhankelijkheid. Een datum daarvoor staat nog niet vast.

Een recente peiling door het Catalaanse nieuwsagentschap ACN geeft aan dat 54,7 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid zou stemmen.

27 procent werkloos

De centrale regering in Madrid, onder leiding van Mariano Rajoy, vecht de Catalaanse verklaring aan via het Grondwettelijk Hof. Dat doet de komende maanden een uitspraak.

“Veel burgers willen zich uitspreken voor onafhankelijkheid, maar de motieven lopen uiteen”, zegt Ramoneda. “Er zijn er die onafhankelijkheid willen vanuit economische overwegingen, uit overtuiging, wegens de crisis, of omdat het in is.”

Volgens de laatste officiële cijfers zal de werkloosheid in Spanje dit jaar oplopen tot 27 miljoen, wat gelijkstaat met 6,5 miljoen werklozen. In 2012 vonden meer dan honderdduizend huisuitzettingen plaats als gevolg van niet betaalde hypotheken. De impact was nooit eerder vertoond, heel wat mensen pleegden zelfmoord.

Corruptie

Tegelijk lopen er meer dan driehonderd corruptieonderzoeken tegen functionarissen en andere publieke personen, onder hen de schoonzoon van koning Juan Carlos, Iñaki Urdangarin.

“Catalonië voelt zich budgettair slecht behandeld: het draagt 8 procent tot het jaarlijkse bruto binnenlands product bij. Men heeft het hier over budgettaire plundering”, zegt analist Ferrán Requejo, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Lydia Gilaberte, directeur van een spaarbankfiliaal in Barcelona, is een van de Catalanen die in onafhankelijkheid een mogelijkheid ziet om de economische situatie in de regio te verbeteren. “Ik heb verschillende economische studies gelezen en die tonen dat onze situatie beter is dan van Spanje. Er zijn heel wat inkomsten die we beter zouden kunnen beheren.”

Russische interesse

Maar anderzijds is het “beter met Spanje voort te gaan dan in handen van andere economische machten te vallen”, zegt Gilaberte. Ze verwijst daarmee naar de groeiende interesse van Rusland voor Catalonië. Mas heeft al meerdere economische missies naar Rusland achter de rug. En Moskou heeft veel invloed in het naburige eiland Cyprus, dat aan de financiële afgrond staat.

“Een Russische klant in het filiaal zei me dat veel Russen geïnteresseerd zouden zijn in de onafhankelijkheid van Catalonië en die zouden willen financieren, op voorwaarde dat ze hun eigen economische belangen hier kunnen verstevigen. Ze willen een enclave in het Middellandse Zeegebied.”

Dialoog met Madrid

Barcelona en Madrid blijven ondertussen tot elkaar veroordeeld. Ondanks de controverse rond het referendum heeft de Catalaanse regering de dialoog heropend. Volgens Josep Antoni Durán i Lleida, secretaris-generaal van de regerende partij Convergència i Unió (CiU) is die dialoog “niet onverzoenbaar met het engagement om een raadpleging te houden.”

Sinds de historische manifestatie van 11 september 2012, de Catalaanse feestdag, toen 1,5 miljoen Catalanen op straat kwamen om onafhankelijkheid te eisen, heeft het idee zich nog steviger geworteld. “Mas heeft zich aan het hoofd van een burgerbeweging gezet die de laatste twee jaar almaar krachtiger geworden is”, zegt Requejo.

Volgens hem is de beweging vooral beginnen groeien toen het Grondwettelijk Hof in 2010 veertien artikels van het Statuut van Catalonië ongrondwettelijk noemde. Het statuut, dat sinds 2006 van kracht was, gebruikte de term “natie“, en volgens het Hof kon dat niet, waarmee werd aangegeven dat de Spaanse staat unitair is.

Catalaanse taal

Wat volgens filosoof Ramoneda meespeelt in deze beweging, is dat de nieuwe generaties zijn opgevoed met de Catalaanse taal en cultuur.

Maar heel dat Catalaanse onderwijs is nu in gevaar door een nieuwe onderwijswet in Madrid, zegt psychologe en onderwijzeres Lluisa Rancé. Het wetsvoorstel zegt dat ouders de schooltaal van hun kinderen zelf mogen kiezen. Vandaag is het Catalaans de schooltaal.

De onafhankelijkheidsidee wordt mee gevoed door de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC), die meetings organiseert en ook achter het succes van de manifestatie van 11 september vorig jaar zat. “De economische crisis heeft de Catalanen overtuigd van de noodzaak van onafhankelijkheid”, zegt ANC-voorzitter Carme Forcadell, ambtenaar op het Catalaanse ministerie van Onderwijs. “We willen geen deel uitmaken van een staat die ons plundert, we willen een eigen belastingdienst, en we blijven daar internationale steun voor zoeken.”

Dit jaar op 11 september wil het ANC de grootste menselijke ketting ooit vormen.

Bron: IPS

Eénmansactie heeft succes met het modewoord ‘discriminatie’

MM900236531[1]Man verhindert bouw speelpark “omdat het ouderen discimineert”

In Landen heeft een inwoner een wel erg opmerkelijke manier gevonden om de bouw van een buurtpark tegen te gaan. Hij meent dat speeltuigen voor kinderen zijn en dus worden ouderen die het park willen bezoeken gediscrimineerd. “Met zo’n onzin worden projecten in Vlaanderen dus tegengehouden”, reageert burgemeester Gino Debroux (sp.a) in Het Laatste Nieuws.

De stad Landen wil in het domein De Beemden speellandschap wil aanleggen met onder andere ecologische speeltuigen. Maar dat is niet naar de zin van iemand uit de buurt. Die man dreigt naar de rechter te stappen als het speelpark er komt.

“Het gaat om twee percelen die op het Gewestplan ingekleurd werden als ‘parkgebied’. En wat zegt Stedenbouw over parkgebied? Dat moet een rustige omgeving zijn waar kalme, zachte ontspanning mogelijk is”, verduidelijk zijn advocaat Jos Peeters.

“Een park is met andere woorden voor iedereen, van 0 tot 100 jaar. Maar het gemeentebestuur wil er ook een speeltuin zetten waardoor jonge bezoekers bevoordeeld worden en oudere, rustige genieters benadeeld. Oudere mensen zullen door het gejoel van kinderen wegblijven. En dat kan niet. Als zij niet van het park kunnen genieten, worden hun rechten geschonden.”

“Dan is niks nog mogelijk”, reageert burgemeester Debroux, die de plannen niet wil opbergen. “Het meest frappante is nog: er stónd vroeger op exact dezelfde plek een speeltuin maar die sloten we omdat de tuigen niet veilig meer waren. Ik heb niemand horen klagen over lawaai toen.”

http://www.vief.be/geld-en-recht/man-verhindert-bouw-speelpark-omdat-het-ouderen-discimineert.html#.UVaESlcRNUo

Joods Jeruzalem moet uitgevlakt worden

© EPA. De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem

Qatar wil miljoenenfonds om ‘Arabisch Jeruzalem’ te promoten

Het Israël-Palestinaconflict kan pas worden opgelost als Palestijnen Oost-Jeruzalem hun hoofdstad mogen noemen. De stad moet weer ‘Arabisch’ worden, en de internationale gemeenschap moet er op zijn minst op worden gewezen dat Jeruzalem een lange islamitische traditie kent.

Met dat gewaagde voorstel komt de emir van Qatar. Sjeik Hamad Al Thani wil met een fonds van 1 miljard dollar (800 miljoen euro) praktische en morele steun bieden aan de Palestijnen – zelf is hij bereid om 250 miljoen dollar (195 miljoen euro) in te leggen.

Al Thani maakte zijn plan deze week bekend tijdens tweedaagse bijeenkomst van de Arabische Liga in zijn eigen land. Verder hoopt hij ‘zo snel als mogelijk’ te gaan bemiddelen tussen Fatah en Hamas en uiteindelijk een Palestijnse overgangsregering te formeren. Overigens is niet duidelijk hoe hij het forse geldbedrag wil gaan besteden.

‘Arabische Liga voegt daad zelden bij het woord’ Hamas meldt aan Al Jazeera dat het ‘Egyptische, Arabische en islamitische pogingen om nationale Palestijnse verzoening’ te bereiken een warm hart toedraagt. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie is sceptisch. Er is volgens de PLO ‘al zo vaak bewezen’ dat beslissingen van de Arabische Liga ‘uiteindelijk nauwelijks gestalte krijgen’.

Het Israëlische ministerie voor buitenlandse zaken meent dat Qatar de joodse geschiedenis van de stad wil uitvlakken. ‘De geschiedenis van Jeruzalem kan niet zonder de joodse geschiedenis’, stelt een woordvoerder tegenover de New York Times. ‘Jeruzalem ontdoen van zijn joodse wortels is hetzelfde als Mekka ontdoen van zijn islamitische wortels: absurd.’

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3417078/2013/03/29/Qatar-wil-miljoenenfonds-om-Arabisch-Jeruzalem-te-promoten.dhtml