Multirecidivist te jong om te worden veroordeeld – steeds meer vragen bij Franse Justitie.
Een jongen van 12 jaar werd enkele weken geleden door de Parijse politie gearresteerd. Hij was de woning van een apothekersvrouw binnengedrongen en had er geld en juwelen gestolen. Volgens de krant Le Parisien ging het om een “sans-papier”, en was hij “goed gekend bij de politie voor verschillende criminele feiten” – 12 jaar oud dus. Hij heeft de Marokkaanse nationaliteit. Een dik dossier, dat “veel beloftes bevat voor een gouden toekomst als crimineel’, aldus een cynische opmerking van de krant. De jongen werd door Justitie onmiddellijk na de arrestatie terug vrijgelaten.
Dit incident staat model voor de problematiek in Frankrijk van de zogenaamde Niet Begeleide Minderjarige vluchtelingen (of MNA, mineurs non accompagnés). Want deze leeftijdscategorie kent een criminaliteitsboom, zo blijkt uit de cijfers. Het aantal MNA in Frankrijk steeg van 2.500 in 2005 naar 31.000 in 2019. Sindsdien zouden er meer dan 40.000 zijn.
De quasi-zekerheid dat men onbestraft blijft
Volgens een Frans parlementair rapport is een minderheid binnen deze groep (geschat op ongeveer 3.000 personen) actief crimineel bezig: diefstallen, overvallen, drughandel. Meestal gaat het om jongeren uit Noord-Afrika, veelal in de steek gelaten door de ouders, drugverslaafd, zonder het minste normbesef. Twee derden van alle minderjarigen die voor een Parijse jeugdrechter verschijnen, zijn MNA!
Rémy Heitz, voormalig procureur bij de rechtbank van Parijs, stelde in 2020 voor een Senaatscommissie: “Deze zogenaamde minderjarigen genieten van een quasi garantie dat ze niet worden gestraft”. Het zal dus niet verbazen dat de jonge vreemdelingen in veel gevallen het vuile werk opknappen voor allerlei professionele criminele bendes. Die weten immers maar al te goed dat minderjarigen in Frankrijk wettelijk slechts kunnen worden gestraft als ze ouder zijn dan 13 jaar.
Het is duidelijk dat Frankrijk – net als de rest van West-Europa trouwens – met de massamigratie haar culturele homogeniteit heeft verloren. Het is even duidelijk dat de Franse Justitie geen greep heeft op de groeiende culturele diversiteit. Denemarken reageerde hierop wél alert en heeft aangekondigd misdrijven en misdaden in bepaalde, geografisch omschreven gebieden harder te bestraffen.
Peter Logghe
Of de misdadiger nu 8, 18 of 28 jaar is is niet bepalend, de misdadiger moet gestraft worden en de straf moet uitgevoerd worden.