108 jaar werken = 5 jaar in het Europees Parlement?

Graaicircus: 108 jaar normaal werken, of 5 jaar in het Europese Parlement

EP-president Martin Schulz. Wie zou er niet lachend naar zijn werk gaan, met zulke vorstelijke salarissen en extreme vergoedingen, waar amper belasting over betaald hoeft te worden en waar geen enkele controle op is?

Over een paar maanden ‘mogen’ we weer stemmen voor het grootste graaicircus dat ooit op deze planeet is uitgevonden: het Europese Parlement. Als alle salarissen, toelagen, extraatjes en onkosten bij elkaar worden opgeteld, krijgt een Europarlementariër € 214.000 per jaar, oftewel € 17.800 per maand, en dat vrijwel zonder belasting te hoeven betalen. Zoals de Wiener Kronenzeitung in april vorig jaar berichtte: ‘108 jaar normaal werken of 5 jaar in het Europese parlement.’ Geen wonder dat iedereen in Brussel en Straatsburg dit feodale systeem in stand wil houden. Trouwens ook in Den Haag, waar velen hopen hun carrière straks dik betaald in EU-verband te mogen voortzetten.

Uitbuitingssysteem

De enorme bedragen die de Europarlementariërs binnenhalen, moeten natuurlijk wel ergens vandaan komen. In crisistijden zoals deze betekent dat forse bezuinigingen en lastenverhogingen – voor de gewone man, wel te verstaan. Want de parlementariërs zelf gingen de afgelopen jaren gemiddeld juist fors veel meer verdienen.

Om dit uitbuitingssysteem pur sang overeind te houden, buitelen EU-officials plotseling over elkaar heen met populistische uitspraken. Martin Schulz, president van het Europese Parlement, verklaarde zich zomaar solidair met de eurosceptici. ‘Zweetvoeten en de EU staan in veel kringen op gelijke hoogte,’ was één van zijn recente opmerkingen.

EUSSRLees verder bij collega Xander